preloader logo

AB'de 2023 sonuna kadar çelik talebi yıllık bazda %5,3 oranında azalacaktır

AB'de 2023 sonuna kadar çelik talebi yıllık bazda %5,3 oranında azalacaktır

2024'te bu rakam %7,6 artacak, ancak jeopolitik öngörülemezlik ve ekonomik belirsizlikle karşı karşıya kalacak.

Avrupa Çelik Birliği EUROFER, Avrupa Birliği'nde 2023 sonunda görünür çelik tüketimindeki düşüş tahminini önceki tahmindeki %3'e kıyasla %5,3'e kötüleştirdi. Bu durum derneğin raporunda belirtilmiştir.

Bu yılın ikinci çeyreğinde AB'de çelik talebi 2022 yılının aynı dönemine göre %7,6 azalarak - 35,6 milyon tona geriledi. Böylece gösterge üst üste beşinci çeyrek için bir düşüş kaydediyor. Bu eğilimin en az bir çeyrek daha sürmesi bekleniyor ve bu da yıl sonunda daha derin bir düşüşe yol açacak.

EUROFER, önceki tahmin %6,2 olmasına rağmen, 2024'te AB'de görünür çelik tüketiminin %7,6 oranında artacağını öngörüyor. Göstergenin toparlanması hala jeopolitik öngörülemezliğe ve ekonomik belirsizliğe bağlı olacaktır.

"Yıkıcı savaşlar, küresel gerilimler, çözülmemiş enerji krizi, yüksek enflasyon, artan ekonomik koşullar ve üretimi engelleyen ithalatın tarihsel olarak yüksek payı nedeniyle AB metalurji sektörünün beklentileri her çeyrekte daha da karanlıklaşıyor. Bu durum çele olan talebi olumsuz etkiliyor," diyor EUROFER CEO'su Axel Eggert.

İkinci çeyrekte AB pazarına yerli çelik tedariki de üst üste beşinci kez %6,5 düşüşle piyasa trendlerini takip etti. İthalat da yıllık bazda %10,2 düştü, ancak oranları ilk çeyreğe göre yarıdan fazla azaldı (-%26,6 yıllık). ıthalatýn yerli çelik tüketimindeki payý yeterince yüksek bir tarihsel düzeyde kalarak %28'e yükseldi.

2023 sonuna kadar dünya çelik talebinin 2022 yılına göre %2,3 artarak 1,822 milyar tona çıkacağınıhatırlayın. Bu değerlendirme, Dünya Çelik Üreticileri Birliği WorldSteel tarafından kısa vadeli tahmininde verilmiştir. 2024 yılında derneğin beklentilerine göre küresel çeliğe olan talep yıllık bazda %1,7 artarak 1,854 milyar tona çıkacak.

Kullanıcı deneyimini arttırmak ve web sitemizin trafiğini analiz edebilmek için bazı çerezler kullanıyoruz. Bu nedenle web sitemizin kullanım verilerinizi analiz ortaklarımızla paylaşıyoruz. Çerez kullanım detaylarımız için "Gizlilik Sözleşmesi" sayfamızı ziyaret ediniz.