preloader logo

‘Çelik üreticisi, haksız rekabete karşı korunmalı’

‘Çelik üreticisi, haksız rekabete karşı korunmalı’

Sektörün hem dünya genelinde hem de Türkiye özelinde yaşadığı sorunlar ve potansiyel fırsatları ele alındı. Türkiye, dünyanın en büyük ithalatçıları arasında 4’üncü sırada yer alırken, sektör temsilcileri tarafından yakın zamanda 3’üncü sıraya çıkacağı tahmin ediliyor.

Dünya çelik sektörünün önemli firmaları İstanbul’da buluştu. SteelOrbis’in düzenlediği ve Çolakoğlu Metalurji’nin ana destekçisi olduğu 18’inci Çelik Konferansı, “Çelik Piyasalarında Yeni Ufuklar” temasıyla gerçekleşirken, etkinlikte 21 ülkeden 600’e yakın katılımcı yer aldı. Konferansta dünya çelik üretimindeki son duruma değinilirken, küresel talepteki düşüş, savaşların sektöre olan etkisi, Çin’in büyüme hamlesi, sektörün önündeki olası riskler ve fırsatlar ele alındı.

Kapasite kullanım oranı düştü

Dünya ham çelik üretiminin bu yılın 10 aylık döneminde yaklaşık 1,6 milyar ton olduğunu kaydeden Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, Çin’in yüzde 55,8’lik pay ile 875 milyon tonluk üretim gerçekleştirdiğini söyledi. Yayan, Türkiye’nin ham çelik üretiminde ilk 10 aylık dönemde yüzde 8,8’lik düşüşle 27,5 milyon ton üretimle dünyada 8’inci sırada yer aldığını dile getirdi.

Dünya ham çelik üretim kapasitesinin 10 aylık dönemde 2 milyar 82 milyon tona ulaştığını aktaran Yayan, “Üretim miktarına baktığımızda kapasite kullanım oranı yüzde 75,3 seviyesinde. Türkiye’de ise bu rakam yüzde 55. 2021 yılında yüzde 74,8’e ulaşmıştık. Bizim kapasite kullanım oranımızın yüzde 75-80 bandında olması lazım. Önümüzdeki yıl 40 milyon ve üzeri üretim yapacağımızı ön görerek yüzde 10 civarında artış bekleyebiliriz. Türkiye, 9 aylık verilere göre 7,5 milyon ton ürün ihraç ederken, 13,6 milyon ton da ithalat gerçekleştirdi. Bu dönemde Rusya’dan 3,5 milyon ton, Çin’den 2,7 milyon ton, Güney Kore’den 1,3 milyon ton ithalat yaptık. Dünyanın en büyük ithalatçıları arasında Türkiye rekor kırarak 4’ncü sıraya yerleşti. 3’üncü sıraya çıkmamız da muhtemel” dedi.

Avrupa’da talep düştü

Avrupa’da korumacılık önlemleri ve küresel daralmayla beraber talebin düştüğünü ifade eden Çolakoğlu Metalurji İş Geliştirme ve Yurtdışı İştirak Direktörü ve Yassı Çelik İhracat ve Sanayicileri Derneği (YİSAD) Başkanı Metin Tayfun İşeri ise, Türkiye’nin ihracat kotalarını eskisi gibi dolduramadığını söyledi. En yüksek maliyeti enerji giderinin oluşturduğuna değinen İşeri, “Buna ilave olarak dünya genelinde enflasyonist ortam ve faiz de demir-çelik sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu sorun çözülene kadar sektör belli bir sıkıntı yaşayacak. Bu süreçte firmalarımızı haksız rekabete karşı korumalıyız” dedi.

Dünya yeni yatırım hamleleri yapıyor

Çolakoğlu Metalurji İş Geliştirme ve Yurtdışı İştirak Direktörü ve Yassı Çelik İhracat ve Sanayicileri Derneği (YİSAD) Başkanı Metin Tayfun İşeri, “Çin hala dünya üretiminin yüzde 50’sini tek başına temsil ediyor. Hindistan büyüyor, Uzak Doğu ve Kuzey Afrika’ya yatırım yapıyor. ABD’de yeni kapasiteler kuruldu ve daha fazlası da gelecek. Fiyatları düşürüp, ithalatı azalttılar. AB elektrikli ark fırınlarında yeni yatırımlar arayışında. Bu teknolojiye de sahipler ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması kapsamında bunu yapmayı planlıyorlar. Dolayısıyla elektrikli ark ocakları, hurda ihracatını da etkileyecek ve fi yatlar yükselecek” diye konuştu.

https://www.ekonomigazetesi.com/sektor-haberleri/demir-celik/celik-ureticisi-haksiz-rekabete-karsi-korunmali-26309/


Kullanıcı deneyimini arttırmak ve web sitemizin trafiğini analiz edebilmek için bazı çerezler kullanıyoruz. Bu nedenle web sitemizin kullanım verilerinizi analiz ortaklarımızla paylaşıyoruz. Çerez kullanım detaylarımız için "Gizlilik Sözleşmesi" sayfamızı ziyaret ediniz.