preloader logo

Ukrayna hükümeti Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasının onaylanmasını destekledi

Ukrayna hükümeti Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasının onaylanmasını destekledi

Ukrayna Bakanlar Kurulu 7 Mayıs'ta yaptığı toplantıda Ukrayna ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasının onaylanmasına ilişkin yasa tasarısını onayladı.

Ukrayna Bakanlar Kurulu, Türkiye ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasının onaylanmasına ilişkin yasa tasarısını onayladı. Anlaşma, her iki ülkenin sanayi ve tarım ürünlerine yönelik ithalat vergilerinin kaldırılmasını öngörüyor. Onaylanmasının ardından anlaşma iki ay içinde yürürlüğe girecek.

Anlaşma, çok sayıda mal için ithalat vergilerinin kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyor. Türkiye sanayi mallarının %93,4'ü ve tarım mallarının %7,6'sı için vergileri kaldırırken, Ukrayna sanayi mallarının %56'sı ve tarım mallarının %11,5'i için vergileri kaldıracak. İki ila on yıl arasında değişen geçiş dönemlerinin ardından, daha da fazla sayıda mal için vergiler kaldırılacaktır.

Böylece, 3-7 yıllık geçiş dönemlerinin tamamlanmasının ardından Türkiye, sanayi mallarının %1,5'i ve tarım mallarının %28,5'i için de ithalat vergilerini kaldıracaktır.

Geçiş dönemlerinin tamamlanmasının ardından (sanayi malları için 2-5 yıl, tarım malları için 2-10 yıl) Ukrayna sanayi mallarının %43,2'si ve tarım mallarının %53,7'si için ithalat vergilerini kaldıracaktır.

Daha önce, Türkiye'nin DTÖ üyeliğiyle belirlenen azami seviyenin üzerindeki ek vergilerin Ukrayna mallarına uygulanmayacağı açıklanmıştı. Bununla birlikte, Ukrayna'nın hurda metal üzerindeki ihracat vergisini muhafaza etmesi karşılığında Türkiye'den alınan koruyucu vergilerde artışa gitmeyi kabul ettiği metalürji ürünleri için bir istisna söz konusudur.

Kullanıcı deneyimini arttırmak ve web sitemizin trafiğini analiz edebilmek için bazı çerezler kullanıyoruz. Bu nedenle web sitemizin kullanım verilerinizi analiz ortaklarımızla paylaşıyoruz. Çerez kullanım detaylarımız için "Gizlilik Sözleşmesi" sayfamızı ziyaret ediniz.