Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan KARDEMİR'in ortaklık yapısı değişti. Soner Özbey, KARDEMİR’in yeni ortağı oldu
1939 yılında üretime başlayan ülkemizin en köklü fabrikalarından Karabük Demir-Çelik İşletmeleri’nin (KARDEMİR) ortaklık yapısı değişti. Hisselerinin önemli bir kısmı borsada işlem gören şirketin yüzde 5 oranında hissesini satın alan Soner Özbey yeni ortaklar arasına girdi.
Ortaklık yapısındaki değişimle ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) Soner Özbey imzasıyla yapılan açıklama şöyle:
“25/11/2024 tarihinde KARDEMİR KARABÜK DEMİR ÇELİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (#KRDMA) payları ile ilgili olarak 25,10 – 27,66 TL fiyat aralığından 4,992,144 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi tarafımca/ortaklığımızca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte KARDEMİR KARABÜK DEMİR ÇELİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (KRDMA) sermayesindeki paylarım/oy haklarım 25/11/2024 tarihi itibariyle yaklaşık % 5,36 sınırına ulaşmıştır.”
KARDEMİR’DE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Şirketin en önemli iştiraklerinden KARÇİMSA Çimento’nun da %51 oranında ortağı olan Soner Özbey’in KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile uyumlu çalışmalarıyla şirketi çok daha önemli noktalara taşıması bekleniyor.
Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası olan KARDEMİR’in temelleri Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusal sanayileşme hamlelerinden birisi olarak atıldı. Türkiye’de fabrikalar kuran fabrika olarak bilinin KARDEMİR, Borsa İstanbul’un lokomotif hisseleri arasında yer alıyor.
KARDEMİR, hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlara yönelik kaliteli çelik üretiminde sektörün öncüsü olmaya devam ediyor. Türk sanayisinin öncüsü olarak, KARDEMİR çelikhane tesislerinde geçen ay 120 tonluk konverterleri ile günlük 72 döküm gerçekleştirerek yeni bir rekora imza attı.
YENİ PROJELER İLE KAR MARJI ARTIRILACAK
KARDEMİR’in yeni ortağı Özbey, 2021 yılında KARÇİMSA'nın Sabancı Grubuna ait yüzde 51 hissesini satın alarak Karabük'teki yatırımlarına başlamıştı.
Bey Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Özbey, bugün itibariyle KARDEMİR Yönetim Kurulu'nun 11 isminden 4'ünü seçen A Grubunun da yüzde 5.36'sına sahip oldu.
KARDEMİR özelinde bundan sonrada yatırımlarına devam edecek olan Özbey'in önümüzdeki günlerde şirket yönetiminde aktif rol alması bekleniyor.
KARÇİMSA Yönetim Kurulu Başkanı Soner Özbey, şirkette kapasiteyi artıracak ve kar marjını yükseltecek yatırımlara imza atması bekleniyor.
Özbey, KARDEMİR özelinde bundan sonrada yatırımlarına devam edeceğini ifade ederken, başarılı iş insanının önümüzdeki günlerde şirket yönetiminde aktif rol almasına kesin gözüyle bakılıyor.
KARÇİMSA Yönetim Kurulu Başkanı Soner Özbey, şirkette kapasiteyi artıracak ve kar marjını yükseltecek yatırımlara devam ettiklerini ifade ederken; “ Biz kazanırken, biz üretirken, şehrimiz ve ülkemizde kazanacak. Biz bu şehirde kazandığımızı öncelikle bu şehre, sonrada ülkemize hizmet etmek için kullanmaya hazırız. Hedefimiz; önümüzdeki yıl KARDEMİR kadar olmasa da ona yakın bir vergi ödemek” dedi.
Aile olarak geçmişte olduğu gibi bundan sonrada sosyal sorumluluk projelerine imza atmaya devam edeceklerini de sözlerine ekleyen Özbey; “ Elbette ki şehrimize ve insanımıza karşı sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Safranbolu Belediye Başkanımız Elif Hanımın ricası üzerine bir hayır çarşısı inşa ettirdik. Yine dönemin Belediye Başkanı Rafet Beyin ricası üzerine yapımı devam eden camimize 14 milyonluk beton bağışında bulunduk. Geçenlerde Karabük Belediye Başkanımız Özkan Bey aradılar, bizden bir kreş yapmamızı rica ettiler ve kreşe de ismimizi vereceklerini ifade ettiler. Seve seve yapacağımızı ancak benim ismim yerine kıymetli eşimin isminin verilmesinin daha uygun olacağını ifade ettim. Çünkü buralı olan o, ben değilim. Ayrıca Safranbolu’ya da dar gelirli vatandaşlarımızın ekmek ihtiyacını karşıladıkları bir Halk Ekmek Fabrikası sözümüz var, inşallah onu da kısa sürede ilçemize kazandırırız ve biz kazanırken şehrimizde kazanmaya devam eder” dedi.